iHub en regio Midden-Holland

De eerste Mockingbird constellatie

iHub pleegzorg & gezinshuizen en regio Midden-Holland zijn eind 2022 gestart met de allereerste Mockingbird constellatie van Nederland.

Aan de hand van deze pilotconstellatie in Waddinxveen hebben OP en iHub het van oorsprong Amerikaanse Mockingbird aangepast aan de Nederlandse context. Na een uitstekende assessment van de pilot door The Mockingbird Society is iHub begonnen met het optuigen van nieuwe constellaties, en OP met het trainen van nieuwe pleegzorgorganisaties.

In mei 2024 is de tweede constellatie van iHub in regio Midden-Holland van start gegaan. In Waarder vormen zeven pleeggezinnen samen met hubhome pleegouders Arianne en Arie een nieuw ondersteunend netwerk.

Combinatie Jeugdzorg en regio Zuidoost-Brabant

Uitbreiding naar Noord-Brabant

In september 2023 is het projectteam van Combinatie Jeugdzorg getraind in de Mockingbird werkwijze. Samen met regio Zuidoost-Brabant zullen zij in het najaar van 2024 hun eerste constellatie lanceren.

Pactum en regio Noord-Limburg

Uitbreiding naar Limburg

In november 2023 is het projectteam van Pactum getraind in de Mockingbird werkwijze. Samen met regio Noord-Limburg zullen zij eind 2024 hun eerste constellatie lanceren. Lees hier het interview met projectleider Edwin Schuurmans.

Enver, gemeente Capelle aan den IJssel en Van Cappellen Stichting

Uitbreiding naar Capelle a/d IJssel (ZH)

In april 2024 is het projectteam van Enver getraind in de Mockingbird werkwijze. Samen met gemeente Capelle aan den IJssel en de Van Cappellen Stichting werken zij aan de lancering van hun eerste constellatie.

iHub, WSGV en regio Rijnmond

iHub breidt in samenwerking met WSGV uit naar regio Rijnmond

In juni 2024 is het gecombineerde projectteam van iHub pleegzorg & gezinshuizen en WSGV getraind. Samen begeleiden zij veel pleeggezinnen in de regio Rijnmond. Zo kunnen pleeggezinnen van beide organisaties aansluiten bij de constellatie. iHub en WSGV ontdekken hoe deze samenwerking vorm moet krijgen en treffen de voorbereidingen voor hun eerste gezamenlijke constellatie.

Een relevante en urgente missie
“Ik kan praten over mijn ervaringen als pleegkind zonder dat ik hoef te vertellen waarom ik niet samenwoon met mijn biologische ouders.”

⸺ Pleegkind uit een constellatie

Eerste constellatie onder de loep

Onderzoek Verwey-Jonker Instituut

Het Verwey-Jonker Instituut heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar Mockingbird. Aan de hand van literatuuronderzoek, de Theory of Change, en interviews met pleeggezinnen en professionals betrokken bij de eerste constellatie kwamen de onderzoekers tot positieve eerste conclusies en waardevolle aanbevelingen. Bekijk hier een samenvatting van de onderzoeksresultaten of download het complete rapport.