Als accountmanager bij Pactum houdt Edwin zich vooral bezig met de inkoop van zorg. “Zeven jaar geleden maakte ik de overstap naar de zorg, en al een paar jaar stel ik mezelf de vraag hoe ik dichter bij de jongeren kan komen te staan”, vertelt hij. “Die wens komt voort uit mijn eigen jeugd, ik had te maken met flinke uitdagingen maar had gelukkig wel een liefdevol gezin achter me. Ik voel verwantschap met jongeren die op achterstand staan en toch proberen iets van het leven te maken. Daarom ben ik me als ervaringsdeskundige aan het ontwikkelen. En toen vroeg mijn manager of ik misschien projectleider van Mockingbird wilde worden.” 

Pactum heeft een brede transformatieagenda met diverse ontwikkelingen die de jeugdzorg moeten gaan helpen. ‘Zo thuis mogelijk’ is een van die ontwikkelingen, legt Edwin uit. “Het familiaire dat centraal staat binnen Mockingbird, ter voorkoming van ongewenste verhuizingen, past helemaal in deze ontwikkeling.” 

Er is waanzinnig goed nagedacht over de theorie en processen van Mockingbird

Getraind worden in Mockingbird 

Eind 2023 heeft Stichting Ondersteuning Pleeggezin het Mockingbird projectteam van Pactum getraind. Een bijzondere ervaring, blikt Edwin terug. “Bij het eerste filmpje, over het succes van Mockingbird in Engeland, schoten we direct vol. We hadden als team heel snel zoiets van: hoe tof dat wij dit ook mogen gaan doen!” Hij was bovendien verrast dat er zo “waanzinnig goed is nagedacht over de theorie en processen van Mockingbird.”  

Dankzij de training groeiden de projectteamleden, die hiervoor nog nooit hadden samengewerkt, snel naar elkaar toe. Edwin: “We raakten doordrongen van de filosofie van Mockingbird. Dat het met zoveel warmte en kracht werd gepresenteerd heeft daar natuurlijk sterk aan bijgedragen. Het was gewoon één grote enthousiasme-kar waarop we zijn getrokken, ook dankzij de positieve verhalen van de professionals en gezinnen uit de eerste constellatie.” 

Aan de slag

Na de training is het projectteam aan de slag gegaan met alle actiepunten die tijdens de training zijn geformuleerd en geprioriteerd. Door – onder meer – het inrichten van een stuurgroep, het aanhaken van de POR, het vaststellen van een overlegstructuur voor het projectteam, en de integratie van Mockingbird in de bestaande processen en systemen, landt de werkwijze langzaam maar zeker binnen de organisatie. Parallel daaraan is de blik naar buiten gericht. “We zijn bezig met het ontwerpen van een informatieavond, en we kijken nu al naar kansen in onze regio voor een geschikt hubhome pleeggezin. Er lopen zelfs al wat eerste gesprekken. Werving en selectie vraagt nu veel aandacht. Zo werken we toe naar de lancering van onze eerste constellatie dit najaar.”  

Ik wil de jeugdzorg heel graag verbeteren, zodat kinderen met liefde en warmte opgroeien in een gezinsomgeving

Passie voor Mockingbird 

Edwin is tevreden over de stappen die hij samen met zijn projectteam aan het zetten is. Hij wordt daarbij gedreven door zijn passie voor Mockingbird. “Ik wil de jeugdzorg heel graag verbeteren, zodat kinderen met liefde en warmte opgroeien in een gezinsomgeving, en geloof echt in Mockingbird. Het heeft mij bovendien getriggerd om zélf na te denken over pleegzorg. Die gedachte was binnen ons gezin al langer aanwezig, maar is nu dus weer op de voorgrond gekomen.”