Maaike en Serana van Stichting Ondersteuning Pleeggezin begeleiden Combinatie Jeugdzorg tijdens de implementatie van Mockingbird. “We zijn heel blij dat Mockingbird gaat uitbreiden, wat mogelijk is dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij, Kinderpostzegels en het Oranje Fonds”, stelt Serana. En ze kijken tevreden terug op de training. Maaike: “Wij zijn zelf in 2022 in de Verenigde Staten getraind in de Mockingbird werkwijze. Het is geweldig om alle kennis die we daar én bij de eerste Nederlandse constellatie hebben opgedaan over te brengen op zo’n enthousiaste groep.”  

Kleine en grote stappen in kaart 

Serana vertelt dat ze goed hebben nagedacht over de gehele invulling van de training. “We hebben veel verschillende werkvormen in de training verwerkt en bewust gekozen voor een externe locatie. Zo kunnen de projectteamleden echt even loskomen van hun dagelijkse mindset en drukke werk. Je start als organisatie en als professional met een nieuwe werkwijze, je wil de tijd en ruimte nemen om je daarover te buigen.” Maaike vult aan: “De kern van Mockingbird is heel logisch en laagdrempelig: het creëren van een familiestructuur van pleeggezinnen voor ondersteuning en gezelligheid. Maar er komen veel kleine en grote stappen bij kijken om de pleegzorgorganisatie én alle belanghebbenden in stelling te brengen. Dan pas kan de constellatie daadwerkelijk een succes worden.”  

Dag 1: het hart 

Tijdens de training krijgt het projectteam alle informatie en tools aangereikt om een goede start te maken met het optuigen van Mockingbird binnen de eigen organisatie. De training is interactief ingestoken, zodat het projectteam alles helemaal eigen maakt. “Dag één staat in het teken van ‘willen werken met Mockingbird’, oftewel de motivatie om hier als organisatie – en zeker ook als projectteam en individu – mee aan de slag te gaan”, zegt Serana. “We bespreken waar het nu vaak misgaat in de praktijk, ontdekken met elkaar wat we nu precies willen voor kinderen in de pleegzorg, en waarom Mockingbird daar een waardevolle rol in speelt. Daarnaast kijken de deelnemers waar ieders kwaliteiten en behoeften liggen, en hoe ze dus samen bijdragen aan een sterk projectteam.” 

Dag 2: het hoofd 

Op de tweede dag staat het ‘kunnen werken met Mockingbird’ centraal, gaat Maaike verder. “We bespreken uitgebreid de visie, basisprincipes en structuur van Mockingbird. Ook schuiven deze dag gastsprekers aan die betrokken zijn bij de eerste constellatie door Horizon Jeugdzorg en Regio Midden-Holland. Hubhome pleegouders, satelliet gezinnen, de Mockingbird pleegzorgbegeleider en (voormalig) pleegkinderen. Die combinatie van theorie en praktijk werkt ontzettend goed. Mockingbird gaat echt leven door de verhalen van deze gastsprekers. Dit inspireert de groep enorm.” 

Marjolein maakt als pleegzorgmatcher deel uit van het projectteam van Combinatie Jeugdzorg. “De pleeggezinnen gaven mooie voorbeelden. Het gaat erom dat als het in je leven soms tegenzit, er altijd iemand voor je is. Het is zo mooi en zo simpel, daar wil ik mee aan de slag.” 

Dag 3: de handen 

Na de motivatie, inspiratie en theorie staat dag drie in het teken van doen; ‘gaan werken met Mockingbird’. Welke acties en stappen moet je daarvoor als projectteam uitzetten? “Maar eerst starten we met een leuke opwarmer”, aldus Maaike. “De groep maakt zelf een Mockingbird quiz, om te kijken of alle informatie goed geland is. Daarna bedenken de deelnemers alle acties die nodig zijn om tot de lancering van hun eerste constellatie te komen en zij zetten dit uit in de tijd. Onderdeel van het implementatieplan is dat ze ook nadenken over welke belanghebbenden betrokken of geïnformeerd moeten worden.” 

Daarbij kregen ze nuttige adviezen van Harrie, de projectleider van de reeds bestaande Mockingbird constellatie. “Het belangrijkste is dat we ons steeds weer bedenken dat het over mensen en relaties gaat”, benadrukt hij. “Dat moet zijn plek en ruimte hebben. Vanuit de organisatie moeten we dit faciliteren, maar we moeten niet alles willen dichttimmeren. De wereld van Mockingbird draait om hen, dus loop ze niet voor de voeten.” 

Inzicht in het grotere geheel 

Volgens Serana wordt het de deelnemers zeker op de laatste trainingsdag duidelijk dat er veel komt kijken bij het implementeren van Mockingbird. “De financiering die is toegekend door Regio Zuidoost-Brabant is een fantastisch startpunt. Je wilt als projectgroep alleen geen eilandje worden binnen de eigen organisatie. Om Mockingbird te laten slagen en in de toekomst te laten groeien moet je nu al veel goed regelen en afstemmen. Die aandacht gaat zich later dubbel en dwars uitbetalen.”    

Als projectleider is Lieke blij met de opbrengst van de training: “We hebben een opzet voor ons plan gemaakt. We weten welke stappen we moeten zetten om over een jaar een constellatie te lanceren. Dat gaan we nu verder uitwerken. De training van Stichting Ondersteuning Pleeggezin heeft ons een mooie zet in de rug gegeven.” 

Werk je bij een pleegzorgorganisatie en wil je meer weten over Mockingbird? Neem contact op met programmamanager Roza Freriks via 06 39825806 of roza@ondersteuningpleeggezin.nl