Samen met zeven andere pleeggezinnen vormen zij de tweede Mockingbird constellatie van Nederland. Net als de eerste constellatie in Waddinxveen, valt deze constellatie onder pleegzorgorganisatie iHub pleegzorg & gezinshuizen. Het gedachtegoed van Mockingbird is eenvoudig, maar de kracht is groot, vindt hubhome pleegouder Arianne. “Als we vroeger wel eens een moeilijke tijd hadden binnen ons pleeggezin, dan was contact met andere pleegouders heel fijn. Hun steun, samen met de pleegzorgbegeleider, maakt echt dat je overeind blijft. Toen was het informeel georganiseerd, nu is het een echte pleegzorgvorm.”

20 jaar ervaring

Arie en Arianne zijn al 20 jaar pleegouder. Hun pleegzoon kwam bij hen wonen als peuter en is inmiddels bijna 17 jaar. Naast deze vaste plaatsing hebben ze meerdere crisisplaatsingen gehad. Arianne: “We hebben redelijk wat ervaring als pleegouder, we vinden het mooi om die te delen met anderen en ondersteuning te bieden waar nodig. We zijn ook realistisch: het opbouwen van een vertrouwensband kost tijd, daar gaan we geduldig aan werken.” Maandelijks organiseren de hubhome pleegouders een bijeenkomst voor alle deelnemende pleeggezinnen om elkaar beter te leren kennen. Denk aan gezamenlijk pannenkoeken eten of bingo spelen. Het idee is om met informeel samenzijn het onderlinge vertrouwen te voeden, zodat het laagdrempelig wordt om elkaars hulp in te roepen. “Met elkaars steun lopen situaties minder snel uit de hand en kunnen we zorgen voor duurzamere pleegzorgplaatsingen”, concludeert Arianne.

Kinderen die bij de lancering waren vermaakten zich goed met elkaar en knutsels
Kinderen die bij de lancering waren vermaakten zich goed met elkaar en knutsels

Uitbreiding op komst

“We zijn ontzettend blij met deze tweede constellatie, omdat nu nog meer pleegouders kunnen terugvallen op een ondersteunend netwerk”, vertelt Mockingbird implementatiecoördinator Maaike Rawie van Ondersteuning Pleeggezin. “De afgelopen tijd hebben we de Mockingbird begeleider van iHub getraind, en we hebben de hubhome pleegouders alles bijgebracht over deze werkwijze. En we blijven betrokken, doordat we samen met iHub voortbouwen op de geleerde lessen uit de eerste constellatie.”

De constellatie in Waarder is de eerste in een reeks nieuwe constellaties. Ook in Zuidoost-Brabant, Noord-Limburg en Capelle aan den IJssel werken projectteams van diverse pleegzorgaanbieders hard aan de lancering van hun eerste constellaties.