Wat is Mockingbird?

Mockingbird is een vorm van pleegzorg waarbij pleeggezinnen uit de buurt elkaar ondersteunen. Een ervaren pleeggezin is de kartrekker van de groep. Deze zogeheten hubhome pleegouders bieden gezelligheid, ondersteuning en een luisterend oor aan de kinderen en volwassenen, zoals een opa en oma dat doen. De hubhome pleegouders zorgen er ook voor dat de pleeggezinnen samenkomen en leuke dingen met elkaar doen. Zo vinden ze herkenning en erkenning bij elkaar en bouwen ze stevige onderlinge relaties op. Bovendien kunnen kinderen bij de hubhome pleegouders logeren of met elkaar spelen. Op deze manier groeien pleegkinderen op in een ondersteunende gemeenschap van liefdevolle volwassenen die om hen geven en zich voor hen inzetten.

Arianne en Arie zijn hubhome pleegouders bij iHub pleegzorg & gezinshuizen. Samen met de Gemeenschappelijke Regeling Jeugd en Wmo Midden-Holland (GRJW) implementeert iHub Mockingbird.

Van crisispleegzorg naar Mockingbird hubhome

Arianne en Arie zijn al bijna twintig jaar pleegouder. Dat was altijd crisisopvang voor kortere tijd, iets waar ze sinds Mockingbird mee zijn gestopt. Wel zijn ze nog voltijd pleegouder van een jongen van 17. “Hij woont al ruim 15 jaar bij ons, en is hartstikke goed bezig met een opleiding en baan”, vertelt Arianne vol trots.

We weten hoe pittig pleegzorg kan zijn.

Ze hebben kortom een schat aan kennis en ervaring. Ook kennen ze – vanuit de tijd dat ze crisisopvang deden – de behoefte aan een opbouwend gesprek met mede-pleegouders. “We weten hoe pittig pleegzorg kan zijn, en hoe je het beste kunt omgaan met uitdagende situaties. Elk pleegkind heeft wel een rugzak, groot of klein”, legt Arie uit.

Hart onder de riem steken

Veel pleegkinderen hebben te maken met trauma en/of hechtingsproblemen. Dit kan leiden tot ingewikkeld gedrag, zoals aantrekken en afstoten, liegen, druk of agressief gedrag, angst of bijvoorbeeld slaapproblemen of problemen op school. Arie: “Voor pleegouders is het een verademing dat wij precies weten waar zij mee te maken hebben, en daardoor vragen ze ons makkelijk om hulp.” Arianne vult aan: “We bellen en appen regelmatig met de pleegouders, zo kunnen we ze een hart onder de riem steken. Het is heel mooi om zo iets voor deze gezinnen te kunnen betekenen.”

Niet alleen het gedrag van een pleegkind kan uitdagend zijn, legt Arie uit. “Als pleegouder komt er veel op je af: regelingen, financiën, bezoekregelingen organiseren. De startende pleegouders in ons netwerk zitten vol vragen. Daarmee kunnen ze bij ons terecht, ook ’s avonds. Uit eigen ervaring weten we dat hulpverleners vaak druk zijn en niet altijd snel beschikbaar. Het is voor pleegouders heel fijn dat ze ons als vraagbaak hebben. Ze durven zich ook kwetsbaarder op te stellen dan richting een hulpverlener. Op deze manier kunnen we dus iets extra’s bieden, dat ook nog eens laagdrempeliger is.”

Het is heel mooi om iets voor deze gezinnen te kunnen betekenen.

Oppasadres

Arie en Arianne vormen een Mockingbird netwerk met nog zes andere gezinnen. “In een van die gezinnen verbleven twee zusjes. Zij kwamen een tijd lang een middag per week bij ons thuis”, vertelt Arianne. “De pleegouder had namelijk niemand anders om op terug te vallen, dus de nood was best hoog. Wij hebben toen aangeboden om tijdelijk op te passen. Een pluspunt hierbij is dat we vanuit onze jarenlange ervaring weten hoe we het beste kunnen omgaan met uitdagend gedrag van pleegkinderen. Zo kun je eraan bijdragen dat een plaatsing toch goed verloopt, en dat is in het voordeel van zowel de pleegouders als de pleegkinderen.

Toen de meisjes weer bij hun vader gingen wonen was de opvang niet meer nodig. Arianne vertelt hoe ze moesten huilen toen ze de laatste middag bij hen thuis speelden. “Het is fijn om te zien dat ze het hier zo naar hun zin hadden gehad.”

Als dat mogelijk is, is het voor kinderen het beste als ze uiteindelijk weer bij hun ouder(s) kunnen wonen. De hubhome pleegouders kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door de ouders van de pleegkinderen te betrekken bij de activiteiten van Mockingbird, maar ook door te ondersteunen bij het teruggaan naar huis.

Arie en Arianne zijn nu een jaar hubhome pleegouders
Arie en Arianne zijn nu een jaar hubhome pleegouders

Kinderen vinden herkenning bij elkaar

Bevlogen vertellen Arie en Arianne over de maandelijkse samenkomsten van de pleeggezinnen, waarbij speurtochten worden gehouden, spelletjes gespeeld en altijd samen gegeten. Arie: “Je ziet en merkt gewoon dat de kinderen zich verbonden voelen met elkaar, dat ze weten dat ze dezelfde achtergrond hebben. En ze vinden het erg fijn om een maandelijks uitje te hebben.”

De ogen van Arianne glimmen van blijdschap als ze vertelt over de vele knutsels, cadeautjes en knuffels die ze van de kinderen ontvangt.  “Daarmee laten ze spontaan hun waardering zien, en dat geeft je echt energie.” En de pleegouders, die kunnen juist weer even energie opdoen als hun pleegkind een dagje bij Arianne en Arie is. “Onze groep is een mix van ervaren en beginnende pleegouders, en vooral beginnende pleegouders hebben behoefte aan ondersteuning, iemand bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen. Maar voor alle gezinnen is de opvang bij ons heel welkom.”

Je merkt gewoon dat de kinderen zich verbonden voelen met elkaar, dat ze weten dat ze dezelfde achtergrond hebben.

Vertrouwde opvang bij crisis

Voor de pleeggezinnen is het fijn om op Mockingbird te kunnen terugvallen als de nood hoog is. Arianne: “We hadden een tijdje een kind uit een van de Mockingbird pleeggezinnen bij ons in huis. Eigenlijk een soort crisisopvang dus. Door verdrietige omstandigheden kon het kind heel plotseling niet meer bij het eigen pleeggezin wonen. Voor zo’n kindje is het ontzettend fijn om dan op een plek terecht te komen die al vertrouwd is, met mensen waar het al een band mee heeft opgebouwd. In de normale pleegzorg zou een kind dan in een onbekend crisispleeggezin worden geplaatst. Dat is heel heftig voor een kind.”

Samen voor het kind

Pleeggezinnen die elkaar ondersteunen is een heel krachtige vorm van gemeenschap, vinden de hubhome pleegouders. Arianne wijst erop dat je elkaar als pleegouders – en dat geldt ook voor de pleegkinderen – heel snel begrijpt. “Ook willen we de pleegouders helpen om te groeien in het zorgen voor hun pleegkind”, vertelt Arie verder. “Daarom duiken we eens in de zoveel tijd met elkaar, en onder begeleiding van een expert, in een thema zoals het belang van een goede relatie met de ouders van de pleegkinderen. Alle pleegouders staan immers voor min of meer dezelfde opgave, dus met elkaar kunnen sparren en brainstormen heeft veel meerwaarde.”

Arianne: “Met Mockingbird zorgen we er als pleeggezinnen samen voor dat alle kinderen een liefdevolle plek hebben waar ze zichzelf mogen zijn. De pleegouders voelen zich op hun beurt gesterkt door de ondersteuning die we bieden, en zo ontstaat een warme en stabiele omgeving om op te groeien. Samen maken we pleegzorg sterker!”

Dit interview maakt deel uit van de Mockingbird publiekscampagne die is ontwikkeld door onze partner Kinderpostzegels, in samenwerking met Ondersteuning Pleeggezin. Bekijk meer op www.kinderpostzegels.nl/mockingbird

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]