Mockingbird draait om het versterken van relaties. En dat geldt niet alleen voor het versterken van relaties tussen pleeggezinnen onderling, maar zeker ook voor de samenwerking tussen Mockingbird professionals wereldwijd. Daarom brachten programmamanager Roza en implementatiecoördinator Maaike een bezoek aan The Fostering Network in Londen, om van Mockingbird Manager Lily en Implementatiemanager Freya te horen hoe zij Mockingbird zo succesvol hebben opgeschaald. We zetten de vijf belangrijkste inzichten op een rij.

  1. In de eerste plaats: het kan! Mockingbird staat weliswaar nog in de kinderschoenen in Nederland, maar de Britten laten zien hoe groot de impact van deze werkwijze kan zijn. Het was ontzettend inspirerend om dat van dichtbij mee te maken. In een kleine acht jaar tijd hebben zij ruim 1.000 gezinnen bij Mockingbird betrokken.
  2. Vergelijk een willekeurige familie met een andere familie en ze verschillen al snel van elkaar. Dit geldt net zo goed voor de Mockingbird constellaties en de hubhome pleegouders. Zo vindt de ene constellatie niks leuker dan samen koken en eten, en gaat de onderneemt de andere constellatie graag culturele activiteiten. En dat is helemaal okay!
  3. De Mockingbird constellaties zijn op zichzelf al hele mooie netwerken waarin pleeggezinnen elkaar ondersteunen. Wanneer deze netwerken op hun beurt weer aan elkaar verbonden worden, ontstaat er nog meer magie! De outdoor activiteitendagen en creatieve sessies die The Fostering Network organiseert voor alle constellaties zijn indrukwekkend.
  4. Om Mockingbird echt tot een groot succes te maken heb je allerlei partijen nodig: van gemeenten tot aan de Rijksoverheid, en van pleegzorgwerkers tot aan pleegouders. Zij zijn allemaal een stukje van de puzzel, en spelen ze dus een belangrijke rol in het laten slagen van Mockingbird.
  5. En last but not least: leren, leren leren. Door te monitoren en ervaringen uit te wisselen blijf je leren van bestaande constellaties. Elke partnerorganisatie maakt eigen keuzes in het werken met Mockingbird, maar het is zonde als iedereen het wiel opnieuw uitvindt. Waar mogelijk haalt The Fostering Network daarom waardevolle data en ervaringen op, en stelt dit beschikbaar voor partnerorganisaties.