Wie zijn wij?  

OP stimuleert innovatie in de pleegzorg door het implementeren van nieuwe werkwijzen. OP begeleidt pleegzorgorganisaties en gemeenten bij het opbouwen van informele netwerken, zogeheten constellaties, van pleeggezinnen volgens de Mockingbird werkwijze. Zo dragen we bij aan meer duurzame pleegzorgplaatsingen en groeien meer kinderen in pleegzorg op in een fijn, stabiel gezin. Doordat pleeggezinnen elkaar mentaal bijstaan en praktisch ondersteunen, versterken zij elkaar en de kinderen die bij hen wonen.

OP is eind 2021 opgericht om Mockingbird uit te rollen op initiatief van Kinderpostzegels, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (onderdeel van VNG) en met steun van de Nationale Postcode Loterij en het Oranje Fonds. OP is de stichting die pleegzorgaanbieders begeleidt bij het implementeren van de werkwijze, de kwaliteit monitort en licentiehouder is van het Mockingbird programma. Naast Mockingbird is OP verantwoordelijk voor het project ‘Kamer voor een Kind’ en zal ze in de toekomst mogelijk aanvullende projecten in pleegzorg starten.  

Waar staan we?  

Mockingbird is een van oorsprong Amerikaanse werkwijze die is doorontwikkeld voor de Nederlandse context. Onze professionalisering heeft de afgelopen jaren mede vorm gekregen door de ontwikkeling van trainingen en middelen. De eerste Nederlandse Mockingbird constellatie draait inmiddels 1,5 jaar met zeer positieve resultaten. We zijn daarom met diverse nieuwe pleegzorgorganisaties de samenwerking aangegaan om ook samen met hen Mockingbird te implementeren. Ook als organisatie zijn we volop in ontwikkeling; zo heeft OP recent een nieuw programma overgenomen, namelijk Kamer voor een Kind. Tijd voor groei van ons team!  

Wordt dit jouw baan?  

Voor het versterken van ons team zijn we op zoek naar een implementatiecoach. Je zult optrekken met het huidige (implementatie)team en uitgebreid ingewerkt worden. Dat betekent dat je al doende kunt leren, terwijl je met ons meeloopt, en uiteindelijk steeds meer zelfstandig kunt oppakken. Uiteindelijk zullen dit je taken worden: 

 • Je verzorgt een vierdaagse Mockingbird training / project startup aan professionals van pleegzorgorganisaties door het hele land om hun te leren hoe Mockingbird werkt en ze een vliegende start te geven bij de implementatie van Mockingbird binnen hun organisatie.  
 • Je begeleidt de organisaties meerjarig bij het werken met Mockingbird en de verandering die dit met zich meebrengt. Dit betekent dat je continu ondersteuning aan de pleegzorgorganisatie biedt om ervoor te zorgen dat de implementatie succesvol is en de beoogde doelstellingen worden behaald. 
 • Hierbij maak je gebruik van de middelen die voortdurend worden (door)ontwikkeld door het team, zoals een trainingshandleiding, een handboek Mockingbird, en werkbladen. Je draagt hieraan bij op basis van de inzichten die je opdoet in de praktijk. 
 • Je hebt de kans bij te dragen aan nieuwe programma’s, zoals Kamer voor een Kind. 

Wat breng je mee? 

 • Je hebt hbo werk- en denkniveau. 
 • Je beschikt over training en coaching skills.   
 • Je hebt enige ervaring met jeugd-/pleegzorg (binnen je werk of als ervaringsdeskundige). 
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden. 
 • Je hebt affiniteit met projectmatig werken. 
 • Je bent enthousiast en enthousiasmerend.  
 • Je bent nieuwsgierig en in bezit van een frisse blik. 
 • Je bent flexibel on the road (bereid om te reizen door Nederland). 
 • Je bent bereid het verdere pleegzorglandschap te leren kennen. 
 • Je gelooft in het gedachtegoed van Mockingbird en bent gemotiveerd de werkwijze eigen te maken. 
 • Je bouwt graag sterke relaties op met anderen.

Wat bieden we?  

Werken bij OP houdt in dat je ruimte krijgt om initiatief te tonen binnen een jonge en ambitieuze organisatie. We bieden je de kans om met het team mee te bouwen aan vernieuwende en inspirerende programma’s met veel maatschappelijke impact, waarbij jouw ontwikkeling en die van de organisatie hand in hand gaan. 

De functie is in eerste instantie voor een jaar met mogelijkheid tot verlenging en een vast contract, afhankelijk van het verloop van het programma. De vacature is in principe voor 24 uur per week. Uitbreiding naar 32 uur per week is bespreekbaar.

Beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ingericht in lijn met de cao-jeugdzorg op basis van kennis en ervaring in schaal 8 of 9 met per 1 juli 2024 op fulltimebasis (36 u/w) o.a. bruto maandsalaris van maximaal € 4223,16/ € 4601,31, naast 144 uur wettelijk verlof, 56 uur extra bovenwettelijk verlof en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Daarnaast hechten we sterk aan kansen voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding, waarvoor aanvullend budget beschikbaar is. 

Onze standplaats is in Utrecht met een klein team bevlogen collega’s. De verwachting is dat voor deze functie de combinatie met thuiswerken een mogelijkheid blijft, in lijn met de persoonlijke voorkeuren en behoeften vanuit het werk. De maandag is onze vaste kantoordag.     

We streven naar het creëren van een gelijkwaardig, inclusief en divers team, waarbij ieders kwaliteiten naar voren komen en we elkaar aanvullen en versterken waar nodig. We werken flexibel en resultaatgericht.   

Solliciteren

We ontvangen je motivatiebrief en cv graag uiterlijk zondag 9 juni. Je kunt deze sturen naar humanresources@ondersteuningpleeggezin.nl onder vermelding van ‘sollicitatie junior implementatiecoach’. De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 13 juni. Je ontvangt daarvoor een telefonische uitnodiging uiterlijk dinsdag 11 juni.

We hanteren een actief referentiebeleid. Wanneer we met elkaar in zee willen, checken wij graag twee referenties. Ook vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen en te overhandigen voor indiensttreding. De kosten hiervoor krijg je vergoed. 

Vragen?  

Voor meer informatie over deze vacature kun je bellen met Maaike Rawie, implementatiecoördinator Mockingbird: 06-38385645