Wie zijn wij? 

OP stimuleert innovatie in de pleegzorg door het implementeren van nieuwe werkwijzen. OP begeleidt pleegzorgorganisaties en gemeenten bij het opbouwen van informele netwerken, zogeheten constellaties, van pleeggezinnen volgens de Mockingbird werkwijze. Zo dragen we bij aan meer duurzame pleegzorgplaatsingen en groeien meer kinderen in pleegzorg op in een fijn, stabiel gezin. Doordat pleeggezinnen elkaar mentaal bijstaan en praktisch ondersteunen, versterken zij elkaar en de kinderen die bij hen wonen.

OP is eind 2021 opgericht om Mockingbird uit te rollen op initiatief van Kinderpostzegels, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (onderdeel van VNG) en met steun van de Nationale Postcode Loterij en het Oranje Fonds. OP is de stichting die pleegzorgaanbieders begeleidt bij het implementeren van de werkwijze, de kwaliteit monitort en licentiehouder is van het Mockingbird programma. Naast Mockingbird is OP verantwoordelijk voor het project ‘Kamer voor een Kind’ en zal ze in de toekomst mogelijk aanvullende projecten in pleegzorg starten. 

Waar staan we nu?

Mockingbird is een van oorsprong Amerikaanse werkwijze die is doorontwikkeld voor de Nederlandse context. Onze professionalisering heeft de afgelopen jaren mede vorm gekregen door de ontwikkeling van trainingen en middelen. De eerste Nederlandse Mockingbird constellatie draait inmiddels 1,5 jaar met zeer positieve resultaten. We zijn daarom met diverse nieuwe pleegzorgorganisaties de samenwerking aangegaan om ook samen met hen Mockingbird te implementeren. Ook als organisatie zijn we volop in ontwikkeling; zo heeft OP recent een nieuw programma overgenomen, namelijk Kamer voor een Kind. Tijd voor groei van ons team!  

Wordt dit jouw baan?

Voor ons warme en hechte team, bestaande uit de programmamanager, een implementatiecoördinator, twee implementatiecoaches en de communicatieadviseur, zoeken we een duizendpoot die weet wat nodig is in onze kleine organisatie, en plezier heeft in een breed scala van ondersteunende werkzaamheden. Als teamondersteuner: 

 • bied je secretarieel-administratieve ondersteuning (agenda, correspondentie, stukken voor Bestuur en Raad van Toezicht); 
 • organiseer en plan je (online of fysieke) bijeenkomsten met meerdere deelnemers van verschillende organisaties; 
 • bied je financieel-administratieve ondersteuning in afstemming met de programmamanager en het externe administratiekantoor; 
 • verzorg je facilitaire en ICT-ondersteuning waar nodig, waaronder het managen van de informatiestructuur in de MS Teams-omgeving; 

Daarnaast word je als teamondersteuner breed ingezet. Afhankelijk van jouw ervaring en affiniteit: 

 • pak je allerhande uitzoekwerk op voor het team; 
 • ondersteun je bij het onderhoud van de website, onze sociale media en onze nieuwsbrief; 
 • ondersteun je bij eenvoudige vormgeving, daarvoor werken we met Canva; 
 • ondersteun je bij het organiseren van trainingen; 
 • ben je aanspreekpunt van de organisatie door bijvoorbeeld het beheren van onze algemene inbox; 
 • lever je een bijdrage aan teambuilding;
 • organiseer je sporadisch bezoeken van internationale partnerorganisaties. 

Wat breng je mee? 

Het allerbelangrijkst voor ons is een houding waarmee je het team ondersteunt om gezamenlijk zo veel mogelijk impact te maken, waarbij je verschillende operationele taken bij collega’s uit handen neemt. Het kan zijn dat je jouw ervaring in secretariële of administratieve functies meeneemt, maar ook werkstudenten of pas afgestudeerde mbo’ers zijn van harte welkom. We laten ons graag verrassen! Verder ben je: 

 • communicatief vaardig; 
 • zorgvuldig en betrokken; 
 • proactief en zelfstandig; 
 • creatief in het vinden van simpele oplossingen; 
 • bereid je het gedachtegoed en de werkwijze van Mockingbird eigen te maken; 
 • geïnteresseerd in jeugd/pleegzorg; 
 • gewend te werken in kleine organisaties.  

Wat bieden we? 

Werken bij OP houdt in dat je ruimte krijgt om initiatief te tonen binnen een jonge en ambitieuze organisatie. We bieden je de kans om met het team mee te bouwen aan vernieuwende en inspirerende programma’s met veel maatschappelijke impact, waarbij jouw ontwikkeling en die van de organisatie hand in hand gaan.

De functie is in eerste instantie voor een jaar met mogelijkheid tot verlenging en een vast contract, afhankelijk van het verloop van het programma. De vacature is voor 16 uur per week, waarbij de uren in overleg zijn in te delen. Wel werken we op de maandagen fysiek met elkaar op het kantoor in Utrecht.

De beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ingericht in lijn met de cao-jeugdzorg op basis van kennis en ervaring in schaal 5/6 met per 1 juli 2024 op fulltimebasis (36 u/w) o.a. bruto maandsalaris van maximaal € 3333,07/€ 3593,51, naast 144 uur wettelijk verlof, 56 uur extra bovenwettelijk verlof en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Daarnaast hechten we sterk aan kansen voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding, waarvoor aanvullend budget beschikbaar is. 

Onze standplaats is in Utrecht met een klein team bevlogen collega’s. De verwachting is dat voor deze functie de combinatie met thuiswerken een mogelijkheid blijft, in lijn met de persoonlijke voorkeuren en behoeften vanuit het werk. Startdatum voor de functie is 1 september, maar mocht je eerder kunnen starten dan is dat zeer welkom.     

We streven naar het creëren van een gelijkwaardig, inclusief en divers team, waarbij ieders kwaliteiten naar voren komen en we elkaar aanvullen en versterken waar nodig. We werken flexibel en resultaatgericht.   

Solliciteren 

We ontvangen je motivatiebrief en cv graag uiterlijk zondag 9 juni. Je kunt deze sturen naar humanresources@ondersteuningpleeggezin.nl onder vermelding van ‘sollicitatie teamondersteuner’. De eerste gesprekken vinden plaats op vrijdag 14 juni. Je ontvangt daarvoor een telefonische uitnodiging uiterlijk dinsdag 11 juni.

We hanteren een actief referentiebeleid. Wanneer we met elkaar in zee willen, checken we graag twee referenties. Ook vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen en te overhandigen voor indiensttreding. De kosten hiervoor krijg je vergoed.  

Vragen? 

Voor meer informatie over deze vacature kun je bellen met Roza Freriks, programmamanager van Ondersteuning Pleeggezin: 06 33 84 33 80.