Wie zijn wij?
Stichting OP stimuleert innovatie in de pleegzorg door het implementeren van nieuwe werkwijzen. OP begeleidt pleegzorgorganisaties en gemeenten bij het opbouwen van constellaties van pleeggezinnen volgens de principes van Mockingbird. Zo dragen wij bij aan meer duurzame pleegzorgplaatsingen en groeien meer kinderen in pleegzorg op in een fijn, stabiel gezin. Doordat pleeggezinnen elkaar mentaal bijstaan en praktisch ondersteunen, versterken zij elkaar en de kinderen die bij hen wonen.

‘It takes a village to raise a child’.

Stichting OP is eind 2021 opgericht om het Mockingbird Programma uit te rollen op initiatief van Kinderpostzegels, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (onderdeel van VNG) met steun van de Nationale Postcode Loterij en het Oranje Fonds. OP vormt het overkoepelende orgaan om pleegzorgaanbieders te begeleiden bij het implementeren van de werkwijze, de kwaliteit te monitoren en is licentiehouder van het programma.

Waar staan we nu?
Het afgelopen jaar stond in het teken van de ontwikkeling van de Nederlandse versie van het Mockingbird implementatietraject. We doen praktijkervaring op in een pilot met het implementatieteam van de eerste pleegzorgaanbieder. Inmiddels bereiden we ons voor op de volgende stap in het traject: het implementeren van Mockingbird met drie nieuwe pleegzorgorganisaties. Dat betekent dat we in een periode van twee jaar ten minste drie implementatieteams gaan trainen en coachen voor deze aanpak.

Wordt dit jouw baan?
Voor het begeleiden van dit proces, het geven van de training en de coaching ‘on the job’ zijn we op zoek naar een Implementatiecoach. Dit zijn de taken:

 • Je traint en begeleidt professionals van de pleegzorgaanbieders bij het werken met Mockingbird en de verandering die dit met zich meebrengt, afgestemd op het tempo en leerbehoefte;
 • Je biedt continue ondersteuning aan het implementatieteam en de pleegzorgorganisatie om ervoor te zorgen dat de implementatie succesvol is en de beoogde doelstellingen worden bereikt;
 • Je communiceert met verschillende belanghebbenden om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van het implementatietraject en de vooruitgang die wordt geboekt;
 • Je helpt mee aan het (verder) ontwikkelen van het Mockingbird programma en het implementatietraject.

Dit breng je mee

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Training en coaching skills;
 • Uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden
 • Ervaring met projectmanagement;
 • Enthousiast en enthousiasmerend;
 • Nieuwsgierig en in bezit van een frisse blik;
 • Flexibel on the road (bereid om te reizen door Nederland);
 • Je bent bereid het gedachtegoed en de werkwijze van Mockingbird eigen te maken;
 • Je hebt affiniteit met jeugd/pleegzorg
 • Je bouwt graag sterke relaties op met anderen
 • Je hebt ervaringen met het verandertrajecten in organisaties en draagt daar graag aan bij
 • Ervaring met monitoring en datamanagement is een pré

Wat bieden we?
Werken bij Stichting OP betekent lef tonen binnen een jonge en ambitieuze organisatie. We bieden je de kans op mee te bouwen aan een vernieuwend en inspirerend programma met veel maatschappelijke impact. De functie is in eerste instantie voor een jaar met mogelijkheid tot verlenging en vast contract afhankelijk van het verloop van het programma. De vacature is in principe voor 24 uur per week, maar uitbreiding naar 32 uur per week is bespreekbaar. Beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ingericht in lijn met de cao-jeugdzorg op basis van kennis en ervaring in schaal 9 met op fulltimebasis (36 u/w) o.a. bruto maandsalaris van maximaal €4.207 naast 144 uur wettelijk verlof, 56 uur extra bovenwettelijk verlof en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Daarnaast hechten we sterk aan kansen voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding, waarvoor zodoende aanvullend budget beschikbaar is.

Onze standplaats is in Utrecht met een klein team bevlogen collega’s. Op dit moment werkt het team van OP grofweg de helft van de tijd thuis; één dag per week op kantoor en één dag per week op locatie. De verwachting is dat voor deze functie de combinatie met thuiswerken een mogelijkheid blijft, in lijn met de persoonlijke voorkeuren en behoeften vanuit het werk.

We streven naar het creëren van een gelijkwaardig, inclusief en divers team, waarbij ieders kwaliteiten naar voren komen en we elkaar aanvullen en versterken waar nodig. We werken flexibel en resultaatgericht.

Solliciteren
Stuur uiterlijk 5 juni je motivatie en cv naar info@ondersteuningpleeggezin.nl onder vermelding van ‘sollicitatie implementatiecoach’.

We hanteren een actief referentiebeleid. Wanneer we met elkaar in zee willen, checken wij graag twee referenties. Ook vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vóór indiensttreding.

Vragen?
Voor meer informatie over deze vacature kun je mailen of bellen met Maaike Rawie, implementatiecoördinator Mockingbird Nederland, 06-38385645 / maaike@ondersteuningpleeggezin.nl